Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

ΔΥΑΣ / DARIAH-GR: Ένα τέλος και μια νέα αρχή

katsiadaki

Πλούσιος απολογισμός και προοπτικές για μια γόνιμη όσο και απαραίτητη συνέχεια του έργου στην τελετή λήξης του DARIAH-GR – Ανάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες – ΔΥΑΣ.

 

Η τελετή λήξης του ΔΥΑΣ / DARIAH-GR Ανάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έλαβε χώρα στο ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Τα μέλη του δικτύου ΔΥΑΣ / DARIAH-GR είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν συνολικά τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, όπως τη δημιουργία Μητρώου Πόρων για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Ε. Βερναρδάκη, Η. Σουγιουλτζόγλου, Γ. Τζεδόπουλος και Α. Φαλιέρου), τις υπηρεσίες που προσφέρει το δίκτυο ΔΥΑΣ αλλά και εκείνες που προβλέπεται να ακολουθήσουν (Π. Κωνσταντόπουλος), τον απολογισμό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων που διοργάνωσαν τα μέλη του Δικτύου (Κ. Γαρδίκα) και τις μεθόδους και πρακτικές για την κατασκευή θησαυρών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Μ. Δασκαλάκη). Επιπλέον, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα σχετικά με την σημασιολογική συσσώρευση και διάθεση περιεχομένου (Σ. Κόλλιας και Γ. Στάμου) και τη μετάβαση από ένα Δίκτυο υποδομών σε ένα Δίκτυο ερευνητών (Ν. Δασκαλοθανάσης και Μ. Χατζή). Στην καταληκτήρια ομιλία της η Ε. Κατσιαδάκη, διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και συντονίστρια του δικτύου ΔΥΑΣ, παρουσίασε μια συνολική αποτίμηση του έργου αλλά και τις προοπτικές του για το μέλλον.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου οι προσκεκλημένοι ερευνητές αλλά και το κοινό ενεπλάκησαν σε μια ζωηρή συζήτηση σχετικά με τους διάφορους τρόπους χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την υποστήριξη των ερευνητών στην εργασία τους. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο Κ. Δάλλας, με προσκεκλημένους τους Φ. Τσιμπόγλου, Α. Μπενάρδου, Δ. Κωνσταντέλλου και Μ. Ηλβανίδου, οι οποίοι συμφώνησαν πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να ενημερωθεί η ερευνητική κοινότητα για τη δράση και τις υπηρεσίες του Δικτύου, καθώς και να υπάρξουν επιπλέον δράσεις εκπαίδευσης και διάδοσης. Τη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινότητας ερευνητών γύρω από το Δίκτυο ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως συνήθως μεταφράζεται ο όρος “Digital Humanities”, και τη σχέση τους με την ερευνητική διαδικασία, τον βαθμό δηλαδή στον οποίο αποτελούν αυτόνομο πεδίο ή όχι και το μέλλον τους ως εξειδίκευση των ανθρωπιστικών επιστημών ή ως αναπόσπαστο κομμάτι τους. Το κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση κάνοντας παρεμβάσεις και θέτοντας ερωτήματα, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι προβληματισμοί που τέθηκαν βρίσκονται στο κέντρο μιας διευρυμένης συζήτησης που αναμφίβολα θα συνεχιστεί.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/dariah-gr-photos

Νεφέλη Χατζηδιάκου, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, ΙΠΣΥ, Ε.Κ. «Αθηνά»

Comments are closed.