Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Βιβλιοθήκη Ελληνικών Λεξικών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

books2

Η βιβλιοθήκη των Λεξικών και Θησαυρών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον ιστότοπο zotero.org που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα DARIAH-GR της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί μια ενδελεχή καταγραφή όλων των ελληνικών έντυπων λεξικών για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, απαρχής της εκδοτικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο μέχρι σήμερα. Σκοπός αυτής της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ερευνητή και κάθε ενδιαφερόμενο που αναζητά λεξικογραφικές αναφορές στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχουν καταγραφεί πάνω από 600 λεξικά, θησαυροί, λεξιλόγια, ορολογίες, που έχουν εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα και έχουν ως θέμα τους τα γνωστικά αντικείμενα που εμπίπτουν ευρύτερα στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών: ανθρωπολογία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, θεατρολογία, θεολογία, ιστορία, καλές τέχνες, κοινωνιολογία, κοινωνικές επιστήμες, νομικά, παιδαγωγικά, φιλολογία, φιλοσοφία. (Δεν περιλαμβάνονται ερμηνευτικά λεξικά, γενικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, λεξικά τρέχουσας ορολογίας). Κάθε εγγραφή εμφανίζεται με όλες τις πληροφορίες που διατίθενται από τον κατάλογο της βιβλιοθήκης στην οποία εντοπίστηκε. Επίσης, κάθε εγγραφή συνοδεύεται με ενδεικτικές θεματικές «ετικέτες» (tags).

Η βιβλιογραφία είναι προσβάσιμη μέσω του ιστοτόπου dyas-net.gr : στο κάτω μέρος της σελίδας πατήστε το εδώ και εισέρχεσθε στο zotero – στο κάτω μέρος της σελίδας πατήστε το Group Library: τα λεξικά εμφανίζονται σε τυχαία σειρά. Πάνω δεξιά στο πεδίο αναζήτησης μπορεί κανείς να αναζητήσει τίτλο, συγγραφέα, έτος έκδοσης.

Η βιβλιογραφία εμπλουτίζεται συνεχώς και επικαιροποιείται το περιεχόμενό της. Πηγές έρευνας αποτέλεσαν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, οι βιβλιοθήκες των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, οι ιστότοποι της biblionet και των μεγάλων ελληνικών εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες της ομάδας ΔΥΑΣ στο Facebook και το Twitter.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο dyas@academyofathens.gr

Χριστίνα Σίνου, Ομάδα DARIAH-GR Ακαδημία Αθηνών

Comments are closed.