Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Πώς συνδέεται η χρήση Ψηφιακού Φαγητού και Ποτού με 5000 ευρώ;

Untitled

Τι είναι τελικά η Ευρωπαϊκή κληρονομιά φαγητού και ποτού; Όταν σκεφτόμαστε φαγητό και ποτό, φανταζόμαστε παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές, κρασιά και μπύρες, μυστικά συστατικά, περίπλοκες μεθόδους παραγωγής και την επίδραση του κλίματος πάνω σε γεύσεις και αρώματα. Αν αυτό συνδυαστεί με τελετουργικά δείπνα, εμβληματικές παραδόσεις, νοσταλγικές τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα και περιστάσεις, τότε μπορούμε να πούμε πως το φαγητό και το ποτό διαμορφώνουν τη βάση του πολιτισμού. Από πολύ προσωπικές εμπειρίες μέχρι συνήθειες μιας κοινότητας και εθνικές παραδόσεις, το φαγητό και το ποτό ορίζουν απλά ποιοί είμαστε με πάρα πολλούς τρόπους.

Για αιώνες, τοπικά και εθνικά μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, γκαλερί και άλλα ινστιτούτα πολιτιστικής κληρονομιάς συλλέγουν αντικείμενα, εικόνες, πίνακες, βιβλία, χειρόγραφα και ηχητικά βίντεο για να αποτυπώσουν τις παραδόσεις και να καταγράψουν την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού φαγητού και ποτού.

Το έργο Europeana Food and Drink, το οποίο προωθεί την ευρύτερη επαναχρησιμοποίηση ψηφιακών πολιτιστικών πηγών και υποστηρίζει οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών με δημιουργικές βιομηχανίες, θα αποδείξει πως σχετικό ψηφιακό υλικό διαθέσιμο μέσω της Europeana μπορεί να αποτελέσει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων και εμπορικά βιώσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών. Κατά την διάρκεια του έργου, οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο έργο θα παρέχουν σχετικό ψηφιακό υλικό, όπως για παράδειγμα παλιές ξεχασμένες συνταγές και βιβλία μαγειρικής, εικόνες και σκίτσα που απεικονίζουν παραδοσιακά φαγητά και την ετοιμασία τους ή αξιοσημείωτα μέρη για φαγητό. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά ψηφιακά αντικείμενα που φέρουν μοναδικές ιστορίες όπως παλιές εικόνες από εργαλεία και αντικείμενα απο την βιομηχανία φαγητού και ποτού όπως επίσης ηχητικές εγγραφές με παραδοσιακά τραγούδια που συνόδευαν εορτασμούς κυνηγιού και φαγητού περιμένουν την αναβίωσή τους.

Για να υποστηριχθεί αυτή η δημιουργική διαδικασία, το έργο Europeana Food and Drink ξεκίνησε μια πρόκληση, Open Innovation Challenge, η οποία ονομάστηκε ‘Re-using and promoting Europeana Food and Drink heritage content’. Οι επιθυμητές λύσεις αναμένεται να βοηθήσουν γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, τουριστικά πρακτορεία και τη βιομηχανία φαγητού και ποτού να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους και να υποστηρίξουν την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς γύρω από το Ευρωπαϊκό φαγητό και ποτό στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Το Open Innovation Challenge δέχεται ιδέες για όλα τα είδη προϊόντων και υπηρεσιών (βίντεο, εφαρμογές σε κινητά, παιχνίδια, εικονικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαλεία, κτλ.) τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διαδραστικότητας μεταξύ οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινού. Οι αιτούντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος υλικού σχετικό με φαγητό και ποτό που υπάρχει στην Europeana ή στο Europeana Labs. Χάρη στο API που παρέχει η Europeana, ο κάθε χρήστης μπορεί να έχει τώρα πρόσβαση σε περισσότερες από 2000 συλλογές τις οποίες μπορεί να ενσωματώσει στα προϊόντα και τις εφαρμογές του.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους αντιπροσώπους δημιουργικών βιομηχανιών, σε νέες επιχειρήσεις, δημιουργικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με ιδέες για καινοτόμες μεθόδους και λύσεις.

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2014, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να κάνουν αίτηση και να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Open Innovation Challenge, τις προϋποθέσεις, κατευθυντήριες οδηγίες και την πρόσβαση στη σχετική πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν σας ενδιαφέρει, get involved!

Μετάφραση και προσαρμογή του κειμένου στα ελληνικά: Ελίζα Παπάκη, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας

Πηγή Europeana Blog, Susan Muthalaly

Comments are closed.