Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Ελευθερία έκφρασης – η καρδιά της κοινής πολιτιστικής μας ταυτότητας

Untitled

Ελευθερία έκφρασης – η καρδιά της κοινής πολιτιστικής μας ταυτότητας”: Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog της Europeana με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015. Η Europeana, έχοντας ανάμεσα στις συλλογές της ψηφιοποιημένο υλικό από την εφημερίδα, κυρίως φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, σχολιάζει και καταδικάζει την επίθεση ως επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και της πολιτιστικής έκφρασης.

Τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία είναι περήφανα προπύργια έκφρασης αυτής της ελευθερίας η οποία βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατικής κοινωνίας. Οι φορείς αυτοί έχουν ανα τους αιώνες συγκεντρώσει και μοιράσει έργα τα οποία άλλοτε προωθούσαν και άλλοτε περιόριζαν αυτή την ελευθερία. Με αυτές τις ενέργειες, οι επόμενες γενιές της ευρωπαϊκής μας κοινωνίας είχαν την δυνατότητα να μοιράζονται, να μαθαίνουν και να συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν αυτή την κληρονομιά.

Στην εποχή της ψηφιοποίησης είμαστε στην προνομιακή θέση να μοιραζόμαστε ευρέως τη δύναμη αυτής της ελευθερίας, κάνοντας για παράδειγμα τα έργα του Βολταίρου, Τζων Λοκ, Έντμουντ Μπουρκ και Τζον Στιούαρτ Μιλ διαθέσιμα σε όλους. Οι αρχές πάνω στις οποίες η εφημερίδα Charlie Hebdo έχει δημιουργηθεί αποτελούν μέρος αυτής της περήφανης παράδοσης, με έργα ψηφιοποιημένα, αρχειοθετημένα και διατηρημένα από τις βιβλιοθήκες μας. Η επίθεση στην έκφραση αυτής της εφημερίδας γίνεται βαθιά αισθητή και με θλίψη από την κοινότητα μας σε όλη την Ευρώπη. Την καταδικάζουμε. Απαντάμε συνεχίζοντας το ρόλο μας ως φύλακες της ανοικτής πρόσβασης στα έργα που αντιπροσωπεύουν αυτή την ελευθερία, σήμερα και για τις μελλοντικές γενιές.

Μετάφραση και προσαρμογή του κειμένου στα ελληνικά: Ελίζα Παπάκη, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας

Photo : Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Place de la République στο Παρίσι τη νύχτα της επίθεσης.CCBYSA JeSuisGodefroyTroude. Source: Wikimedia commons

Comments are closed.