Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_01

Φέτος είναι τα εκατόχρονα από την έναρξη του Α παγκοσμίου Πολέμου  (1914). Τι, αλήθεια, θυμόμαστε από τον Α παγκόσμιο πόλεμο, the “war to end war“;

Η ιστορία του πολέμου κάνει λόγο για πολλή βία, σύνθετες κρατικές και πολιτικές διεργασίες κι ισορροπίες. Στη συνέχεια, η ιστορία (ξανα)γράφτηκε μέσα από/σε ετερόκλητες εθνικές αφηγήσεις, προσωπικές μαρτυρίες, μυθοπλαστικές επεξεργασίες, αλλά κυρίως θάφτηκε μέσα από το επώδυνο αλλά ενίοτε βολικό πέπλο της -επιλεκτικής- λήθης και της σιωπής.

Εκατό χρόνια μετά, το αίτημα για την αναθεώρηση και – πιο επιτακτικά – για τη δημοκρατικοποίηση της ιστορίας καλείται να εκπληρωθεί μέσα από το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε ψηφιακά αρχεία και τεκμήρια,  η επεξεργασία τους και ο συνακόλουθος  εμπλουτισμός της ιστορικής αφήγησης με μικρά, -εν πολλοίς- άγνωστα γεγονότα, οπτικές κι ανθρώπους , η δημιουργία κοινότητων κι ομάδων που συμμετέχουν στην ανάγνωση αλλά και (επανεγ)γραφή της ιστορίας, νομίζω, ότι είναι μερικά από τα σημάδια ότι θέλουμε και πρέπει να θυμόμαστε περισσότερα -και κυρίως διαφορετικά.

Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν εδώ και  καιρό προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα και δράσεις: αξίζει να δούμε το ψηφιακό κομμάτι αυτών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά σημεία του σημερινού DH ταξιδιού – στο χρόνο αυτή τη φορά:

Mémoire des hommes, μια  πλατφόρμα του γαλλικού Υπουργείο Αμύνης, με πηγές και αρχεία και από τους δυο παγκοσμίους. Eιδικά για τον Α παγκόσμιο, μεγάλες βάσεις δεδομένων με ονόματα πεσόντων, ημερολόγια και πλάνα στρατιωτικών επιχειρήσεων κά.

La Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, μια εντυπωσιακή πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλα τα γαλλικά projects που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τα εκατόχρονα: εφαρμογές με φωτογραφίες, λογοτεχνία, τέχνη, πολλές επιμέρους με υλικό από ιστορικά αρχεία, παιδαγωγικές εφαρμογές κά.

First World War Centenary, η πλατφόρμα της Αγγλικής κυβέρνησης, με πλήθος εφαρμογές και προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

και από τα πιο εντυπωσιακά, στη σύλληψη και στην εφαρμογή, projects:

Operation war diary, το πολύ πρόσφατo και εντυπωσιακό ψηφιακό project πληθοπορισμού (crowdsourcing) πάνω σε ημερολόγια στρατιωτιών από τον WW1 (συνεργασία National Archives&Imperial WaR Museum).

Υπάρχουν πάντα και αυτοί που επιμένουν στις εναλλακτικές αφηγήσεις της μνήμης του πολέμου, κάνοντας λόγο για μια στιγμή της ιστορίας όχι και τόσο ένδοξη: No glory, μια καλλιτεχνική κ πολιτισμική πρωτοβουλία, πλατφόρμα και ταυτοχρονα μια πολιτική θέση, με πλήθος προσωπικοτήτων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Ερευνητική ομάδα Ακαδημίας Αθηνών DARIAH-ATTIKI

Comments are closed.