Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_33 | Και αν είναι digital…Σπούδασέ το!

tumblr_nsauj5EE051teojvko1_250

Καθώς η έρευνα και η αγορά εργασίας στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών προσανατολίζονται προς ένα υβριδικό συνδυασμό γνώσης κάποιου επιστημονικού αντικειμένου με ψηφιακές δεξιότητες, πολλά είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού που έχουν ήδη οργανώσει εξειδικευμένους κύκλους σπουδών, εφοδιάζοντας τους ενδιαφερόμενους με τις απαραίτητες ακαδημαϊκές περγαμηνές. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα διαθέσιμα ακαδημαϊκά προγράμματα αυτά, και όσοι πιστοί…

tumblr_nsaupwbNwx1teojvko1_250

Η διεπιστημονική ομάδα του UCL Centre for Digital Humanities εργάζεται για την ανάπτυξη εφαρμογών και μοντέλων που διευκολύνουν νέες μορφές έρευνας, μελετώντας παράλληλα τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση πολιτισμικού υλικού και τις προοπτικές χρήσης τους από Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Αρχεία και άλλους φορείς. Το UCLDH προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών και ενδιαφερόμενους με τεχνικό υπόβαθρο, εφοδιάζοντας τους πρώτους με τις  απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και τους δεύτερους με γνώσεις σχετικά με τη μεθοδολογία των ανθρωπιστικών επιστημών.

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση στο αντικείμενο, το τμήμα Digital Humanities του King’s College του Λονδίνου δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές όλων των βαθμίδων (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού κύκλου σπουδών) να ασχοληθούν με τη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στο Πανεπιστήμιο προσφέρονται μια σειρά διαφορετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων πάνω σε πτυχές της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιακή κουλτούρα, διαχείριση ψηφιακών αντικειμένων), αλλά και ένα νέο προπτυχιακό που καλύπτει θέματα όπως η ψηφιακή μνήμη, τα social media, το gaming, κ.ά.

Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας προσεγγίζει την ανάπτυξη των Digital Humanities ως προοπτική ενίσχυσης του ρόλου των ανθρωπιστικών επιστημών στην κατανόηση του παρελθόντος και στο διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Έχοντας εντάξει στο δυναμικό του τον Gregory R. Crane, εμπνευστή του Perseus Digital Library, το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο των DH. Εκτός από μαθήματα, προσφέρει workshops,  σεμινάρια και υλοποιεί μια σειρά από  projects χρηματοδοτούμενων, μεταξύ άλλων, και από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt. Παραμένοντας στη Γερμανία, προτείνουμε επίσης το άνευ διδάκτρων μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα DH που προσφέρει το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Γλωσσολογίας σε συνεργασία με το Trier Center for DH.

Περνώντας από τις μεγάλες στις αναπτυσσόμενες δυνάμεις του χώρου, κάνουμε μια στάση στην Ιρλανδία και το Maynooth University, το οποίο πρόσφατα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών που προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πολλών τεχνικών και θεωρητικών ζητημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση, το Digital Arts and Humanities PhD Program εστιάζει στους θεωρητικούς προβληματισμούς γύρω από την ανάπτυξη, τις προοπτικές, τις μεθόδους και το ψηφιακό ακαδημαϊκό πεδίο των DH.Τελευταίος μας σταθμός, το Πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου, όπου ετοιμάζεται ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

H t(r)ip team της ερευνητικής ομάδας Ακαδημίας Αθηνών DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ:
Άννα Μαρία Σιχάνη, Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου, Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος

Comments are closed.