Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_01

Φέτος είναι τα εκατόχρονα από την έναρξη του Α παγκοσμίου Πολέμου  (1914). Τι, αλήθεια, θυμόμαστε από τον Α παγκόσμιο πόλεμο, the «war to end war«;

Η ιστορία του πολέμου κάνει λόγο για πολλή βία, σύνθετες κρατικές και πολιτικές διεργασίες κι ισορροπίες. Στη συνέχεια, η ιστορία (ξανα)γράφτηκε μέσα από/σε ετερόκλητες εθνικές αφηγήσεις, προσωπικές μαρτυρίες, μυθοπλαστικές επεξεργασίες, αλλά κυρίως θάφτηκε μέσα από το επώδυνο αλλά ενίοτε βολικό πέπλο της -επιλεκτικής- λήθης και της σιωπής.

Εκατό χρόνια μετά, το αίτημα για την αναθεώρηση και – πιο επιτακτικά – για τη δημοκρατικοποίηση της ιστορίας καλείται να εκπληρωθεί μέσα από το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε ψηφιακά αρχεία και τεκμήρια,  η επεξεργασία τους και ο συνακόλουθος  εμπλουτισμός της ιστορικής αφήγησης με μικρά, -εν πολλοίς- άγνωστα γεγονότα, οπτικές κι ανθρώπους , η δημιουργία κοινότητων κι ομάδων που συμμετέχουν στην ανάγνωση αλλά και (επανεγ)γραφή της ιστορίας, νομίζω, ότι είναι μερικά από τα σημάδια ότι θέλουμε και πρέπει να θυμόμαστε περισσότερα -και κυρίως διαφορετικά.

Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν εδώ και  καιρό προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα και δράσεις: αξίζει να δούμε το ψηφιακό κομμάτι αυτών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά σημεία του σημερινού DH ταξιδιού -στο χρόνο αυτή τη φορά:

Mémoire des hommes, μια  πλατφόρμα του γαλλικού Υπουργείο Αμύνης, με πηγές και αρχεία και από τους δυο παγκοσμίους. Eιδικά για τον Α παγκόσμιο, μεγάλες βάσεις δεδομένων με ονόματα πεσόντων, ημερολόγια και πλάνα στρατιωτικών επιχειρήσεων κά.

La Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale 

, μια εντυπωσιακή πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλα τα γαλλικά projects που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τα εκατόχρονα: εφαρμογές με φωτογραφίες, λογοτεχνία, τέχνη, πολλές  επιμέρους με υλικό από ιστορικά αρχεία, παιδαγωγικές εφαρμογές κά.

First World War Centenary

, η πλατφόρμα της Αγγλικής κυβέρνησης, με πλήθος εφαρμογές και προγραμματισμένες εκδηλώσεις.   και από τα πιο εντυπωσιακά, στη σύλληψη και στην εφαρμογή, projects:Operation war diary, το πολύ πρόσφατo και εντυπωσιακό ψηφιακό project πληθοπορισμού (crowdsourcing) πάνω σε ημερολόγια στρατιωτιών από τον WW1 (συνεργασία National Archives&Imperial WaR Museum).

Υπάρχουν πάντα και αυτοί που επιμένουν στις εναλλακτικές αφηγήσεις της μνήμης του πολέμου, κάνοντας λόγο για μια στιγμή της ιστορίας όχι και τόσο ένδοξη:No glory, μια καλλιτεχνική κ πολιτισμική πρωτοβουλία, πλατφόρμα και ταυτοχρονα μια πολιτική θέση, με πλήθος προσωπικοτήτων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

 

Καλό Σαββατοκύριακο,

Ερευνητική ομάδα Ακαδημίας Αθηνών DARIAH-ATTIKI

Comments are closed.