Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_09 | Open knowledge through MOOCS

Οι πλατφόρμες των  Massive Open Online Courses (ΜΟΟCs) βασίζονται στην ιδέα των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων Open Educational Resources (OER), και λειτουργούν ως ανοιχτά στο κοινό ψηφιακά αμφιθέατρα, παρέχοντας δωρεάν στους ενδιαφερόμενους διαδικτυακές διαλέξεις με ευρεία θεματολογία -και πάντα με τη λογική της ανοιχτής, ελεύθερης και εθελοντικής συμμετοχής καθηγητών και “μαθητών”.

Η αρχική υλοποίηση της ιδέας πραγματοποιήθηκε από το ΜΙΤ με το OpenCourseWare. Σταδιακά, ταΜΟΟCs εξελίχθηκαν σε κύριο φορέα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο των μαθημάτων και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ της κοινότητας των συμμετεχόντων.

Κύρια πλεονεκτήματα των MOOCs είναι η δυνατότητα επιλογής θεματικών, η ευελιξία κατά την παρακολούθηση και η δικτύωση των χρηστών, που συνδυαστικά και χωρίς κανένα απολύτως κόστος εξελίσσουν τη μετάδοση της γνώσης σε πολυδιάστατη εμπειρία, ενώ παράλληλα προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού με μικρή επιβάρυνση 

Μία από τις μεγαλύτερες, και η πιο γνωστή στο κοινό, πλατφόρμα είναι το Coursera, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, παρέχοντας πάνω από 600 κύκλους μαθημάτων σε αρκετές γλώσσες, αλλά και νέα εργαλεία και εφαρμογές διάθεσης και προβολής του εκπαιδευτικού υλικού. Τα στατιστικά της δραστηριότητας του Coursera είναι εντυπωσιακά, και η διαδικτυακή κοινότητα των χρηστών μεγαλώνει διαρκώς.

Το edX, είναι προϊόν της σύμπραξης μεγάλων αμερικάνικων πανεπιστημίων, το οποίο προσφέρει ένα εξίσου ευρύ κύκλο μαθημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το blog του, το οποίο ενημερώνει για ζητήματα που αφορούν την ανοιχτή εκπαίδευση, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία των MOOCs, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών των διαχειριστών του σχετικά με τα κίνητρα, το προφίλ των χρηστών και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων διαδικτυακής εκμάθησης

Εξίσου δυναμικό, το Academic Earth, πέρα από τα κυρίως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαθέτει στο κοινό μια συλλογή με επιλεγμένα βίντεο με πρωτότυπη παρουσίαση και θεματολογία,  αλλά και σειρές διαλέξεων από σημαντικούς ομιλητές που συμμετέχουν σε δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τι λέτε για ένα μάθημα;

Καλό Σαββατοκύριακο,

Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών

(Visited 6 times, 1 visits today)

Comments are closed.