Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_10 | Europeana – Europe’s Cultural Repository

9dp4WiY91shmrwo

Από την αρχική της εμφάνιση το 2008, η Europeana αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δικτυακή πύλη συγκέντρωσης και προβολής υλικού σχετικά με την ιστορία της ευρωπαϊκής επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως όλα τα σημαντικά projects διάθεσης ψηφιακού υλικού, η Europeana βασίζεται στην αρχή της συμμετοχικής ανάπτυξης, καλώντας χρήστες και φορείς να συμβάλλουν στην προσθήκη ή/και την επεξεργασία του υλικού, εμπλουτίζοντας παράλληλα τη δική τους ψηφιακή βιβλιοθήκη. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής συνεργασίας προβάλλονται μέσα από ψηφιακές εκθέσεις με ενδιαφέρουσα θεματολογία.

dpnsqMk1shmrwo

Το Europeana 1914-1918, καρπός της συνεργασίας είκοσι ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί την σημαντικότερη πανευρωπαϊκή ψηφιακή συλλογή  για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανασυνθέτει και προβάλλει τη συλλογική εμπειρία όσων μετείχαν σε αυτόν, συγκεντρώνοντας πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες,φιλμ, έγγραφα, ηχητικά τεκμήρια, αναμνηστικά αντικείμενα κ.ά) από διαφορετικές πηγές. Ιστορικά ντοκουμέντα και τεκμήρια από βιβλιοθήκες και αρχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδυάζονται με οικογενειακά αναμνηστικά αντικείμενα, προσωπικές σημειώσεις και ιστορίες πολιτών από κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, τροφοδοτώντας με πολύτιμο υλικό την ψηφιακή αφήγηση της ιστορίας του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

qf96y81shmrwo

Το Europeana Professional  αποτελεί σημείο επαφής και συνεργασίας μεταξύ όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες, τους οποίους ενημερώνει για τις εφαρμογές, τα σχήματα μεταδεδομένων και τα project που υλοποιούνται. Μεταξύ αυτών, το Europeana Cloud, σχεδιάστηκε με κριτήριο τις αυξανόμενες ανάγκες των ερευνητών για ένα σύστημα συγκέντρωσης, και προβολής ψηφιακού περιεχομένου από και σχετικά με την Ευρώπη. Βασίζεται στην τεχνολογία cloud και αποτελεί ένα δικτυακό αποθετήριο ψηφιακού υλικού, στο οποίο τα επόμενα χρόνια πρόκειται να συγκεντρωθούν τεκμήρια από βιβλιοθήκες, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, που θα είναι προσβάσιμα μέσα από την πλατφόρμα αναζήτησης περιεχομένου Europeana Research.

3K1shmrwo

Το ψηφιακό ημερολόγιο Europeana blog αποτελεί ένα χρονικό της δραστηριότητας της Europeana, μέσα από το οποίο οι χρήστες γνωρίζουν τους ανθρώπους πίσω από τα project, τις διάφορες παραμέτρους λειτουργίας του έργου, και ενημερώνονται σχετικά με τις παράλληλες δραστηριότητες, τις εξελίξεις στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται για την αποτελεσματική προβολή του περιεχομένου.

Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών

(Visited 9 times, 1 visits today)

Comments are closed.