Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_16 | International Museum Day : from visiting to browsing

sdUge1shmrwo

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, συνεχώς μεταβαλλόμενο και προσανατολισμένο στις νέες τεχνολογίες, οι πολιτισμικοί οργανισμοί όπως τα μουσεία, καλούνται να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, στοχεύοντας στην προβολή της δραστηριότητας και των συλλογών των εκθεμάτων τους, την ενημέρωση του κοινού, την προσέλκυση επισκεπτών, καθώς και την ενεργοποίηση της συμμετοχής της κοινότητας στην ανάπτυξη νέων δράσεων. Από το 1977 το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) έχει καθιερώσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε μία προσπάθεια να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Με αφορμή την ημέρα αυτή, που εορτάζεται παγκοσμίως στις 18 Μαίου, θα παρουσιάσουμε σε αυτό το dh t®ip κάποια ενδιαφέροντα παραδείγματα ψηφιακών μουσειακών πρακτικών.

WsGr1shmrwo

Ανάμεσα στα μουσεία που πρωταγωνιστούν στην “ψηφιακή στροφή” βρίσκεται το Metropolitan Museum of Art, το οποίο διαθέτει στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών του, κάνοντας την εικονική περιήγηση εξίσου ενδιαφέρουσα με μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του. Μέσα από εφαρμογές όπως οι Heilbrunn Timeline of Art HistoryConnections και 82nd&Fifth, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο  ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο και το χρόνο δημιουργίας των εκθεμάτων, ακολουθώντας τις εναλλακτικές θεματικές διαδρομές που προτείνουν οι εργαζόμενοι στο μουσείο.

7gjeorPKu1shmrwo

Στις ήδη γνωστές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας  (Virtual reality) που συναντάμε σε μουσεία όπως τo μουσείο του Λούβρου ή το Smithsonian Museum, έρχεται να δώσει νέα ώθηση η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality art invasion) η οποία συνδυάζει με εντυπωσιακό τρόπο τον πραγματικό κόσμο με την ψηφιακή πληροφορία. To Μουσείο Getty είναι από τα πρώτα μουσεία που πειραματίστηκε με την καινοτόμο εφαρμογή, δίνοντας τη δυνατότητα στους ψηφιακούς επισκέπτες να κρατήσουν στα χέρια τους και να περιεργαστούν αντικείμενα των συλλογών του.

B91shmrwo

Ο χώρος του μουσείου δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό τόπο όπου λαμβάνουν χώρα εκθέσεις. Το ΜοΜΑ «φιλοξένησε» ουσιαστικά εν αγνοία του την έκθεση “Augmented Reality art invasion” στην οποία ψηφιακά έργα τέχνης τοποθετήθηκαν εικονικά στον χώρο του Μουσείου. Τα αντικείμενα ήταν ορατά μόνο μέσω smartphone και της δημοφιλούς εφαρμογής Layar. Το ΜοΜΑ με ένα tweet αρκέστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του απρόσκλητου επισκέπτη στους χώρους του… Η επαυξημένη πραγματικότητα καταργεί τα χωρικά όρια κάνοντας εφικτό να φιλοξενούνται πίνακες του Πικάσο  σε καταστήματα αλυσίδας καφέ ή ακόμη εικόνες από το  παρελθόν να προβάλλονται ενταγμένες σε διάφορα σημεία της σύγχρονης πόλης του Λονδίνου.

78RDb1shmrwo

Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών

Comments are closed.