Εργαστήριο εκπαίδευσης στα εργαλεία διαχείρησης και επεξεργασίας μεταδεδομένων, στο πλαίσιο του έργου LoCloud
Το διήμερο 23-24 Οκτωβρίου 2014 διοργανώθηκε στο Archives départementales de la Gironde του Μπορντώ της Γαλλίας εργαστήριο εκπαίδευσης στα εργαλεία διαχείρησης και επεξεργασίας μεταδεδομένων LDL, MINT και MORE, όπου, εκτός από τους δημιουργούς των εργαλείων που παρουσίασαν τα εργαλεία και πραγματοποίησαν την εκπαίδευση, συμμετείχαν και ήρθαν σε επαφή με τα εργαλεία ένα μέρος των παρόχων περιεχομένου του έργου. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και κάποιες υπηρεσίες εμπλουτισμού μεταδεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια του έργου καθώς και το Κέντρο Υποστήριξης της υποδομής. Το έργο LoCloud έχει σαν στόχο την προσθήκη άνω των 4 εκατομμυρίων ψηφιακών αντικειμένων από διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα στην Europeana, με εστίαση στα μικρού και μεσαίου μεγέθους ιδρύματα.
Το εργαστήριο ήταν διήμερο. Την πρώτη μέρα, μετά από μία γενική εισαγωγή και επισκόπηση των εργαλείων του έργου, παρουσιάστηκε η υποδομή του Lightweight Digital Library (LDL), το οποίο είναι ένα εργαλείο που στοχεύει σε μικρά πολιτιστικά ιδρύματα, που δεν έχουν δική τους τεχνική υποδομή και τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν διαχείριση των ψηφιακών τους αντικειμένων και έχει υλοποιηθεί από το τμήμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών του PSNC. Έπειτα, παρουσιάστηκαν κάποιες υπηρεσίες εμπλουτισμού μεταδεδομένων που χρησιμοποιούνται ήδη ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και πριν το κλείσιμο της ημέρας έγινε μία σύντομη συζήτηση για όσα παρουσιάστηκαν.
Η δεύτερη και τελευταία μέρα του εργαστηρίου ξεκίνησε με την παρουσίαση του συστήματος ΜΙΝΤ, που υλοποιείται από την ομάδα IVML του ΕΜΠ και χρησιμεύει στον μετασχηματισμό μεταδεδομένων από το σχήμα που είναι ήδη δομημένα σε ένα άλλο. Στην συνέχεια παρουσιάσαμε την πλατφόρμα διαχείρισης και επεξεργασίας μεταδεδομένων MORE. Η πλατφόρμα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συλλογή, την αποθήκευση, τον μετασχηματισμό, τον εμπλουτισμό και την δημοσίευση μεταδεδομένων σε μεγάλη κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τα τρία βασικά εργαλεία, δεν υπήρξε μόνο παρουσίαση αλλά κυρίως επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους, κατά την οποία οι συμμετέχοντες παροχείς περιεχομένου, είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι τα εργαλεία με σκοπό την εξοικείωσή τους με αυτά και να εκφράσουν τις όποιες απορίες είχαν για την χρήση τους, καθώς και να εκφράσουν τις απόψεις τους για όποιες πιθανές αλλαγές ή βελτιώσεις θεωρούσαν ότι ήταν καλό να γίνουν. Το εργαστήριο έκλεισε με την παρουσίαση του Κέντρου Υποστήριξης του έργου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες της υποδομής του LoCloud, για να μπορούν να ξεπερνούν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν κατά την χρήση των επί μέρους εργαλείων.
Το εργαστήριο αυτό ήταν το πρώτο από μία σειρά τριών εργαστηρίων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και τα οποία έχουν σαν σκοπό να εξομαλύνουν την διαδικασία εκμάθησης της χρήσης και της λειτουργίας της υποδομής του έργου από τους χρήστες/παροχείς περιεχομένου και να τους φέρουν κοντά στους φορείς που υλοποιούν την υποδομή, ώστε να υπάρξει πιο άμεση συνεργασία μεταξύ τους.
Η συνάντηση δεν είχε, όμως, μόνο δουλειά. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάσημα τοπικά κρασιά Μπορντώ και να παρακολουθήσουν μάθημα οινογευσίας από ειδικούς, ώστε να είναι πλέον σε θέση να αξιολογούν μόνοι τους την ποιότητα των κρασιών που θα δοκιμάζουν.
Κωνσταντίνος Κραββαρίτης, Δημήτρης Γαβρίλης, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας