DH t(r)ip της Παρασκευής_13 | “Greece enters DARIAH-EU full speed”
Με αυτά τα λόγια ο Laurent Romary, διευθυντής του DARIAH EU και ένας εκ των ομιλητών της εναρκτήριας εκδήλωσης του DARIAH-GR, σχολίασε στο Twitter τα όσα έλαβαν χώρα κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο L. Romary αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, τις λειτουργίες και τους στόχους της ευρωπαϊκής υποδομής DARIAH-EU, καθώς και στη συμβολή της ελληνικής υποδομής στο έργο. Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν, η Ελένη Κατσιαδάκη, συντονίστρια του προγράμματος DARIAH στην Ελλάδα, και ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, υπεύθυνος της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, έκαναν μια αναδρομή στις διαδικασίες ένταξης της Ελλάδας στο DARIAH, παρουσίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα, καθώς και τις παραμέτρους συμμετοχής του δικτύου ΔΥΑΣ στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Οι Franco Niccolucci και Seamus Ross μας έδωσαν μια εικόνα των πρόσφατων εξελίξεων στον κλάδο των DH στην Ευρώπη και την Αμερική, συνοψίζοντας στις ομιλίες τους τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις λύσεις που εφαρμόζονται, καθώς και το συνεργατικό πνεύμα που διαπνέει μεγάλα project όπως το ARIADNE. Στο ίδιο πνεύμα, ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στις βιβλιοθήκες.
Η θεματική ενότητα “Ψηφιακός Πολιτισμός στην Πράξη” περιείχε τρεις παρουσιάσεις από τους Κωνσταντίνο Παπαοδυσσέα, Αθανάσιο Σίδερη και Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, σχετικά με εφαρμογές της υπολογιστικής μηχανικής και των μαθηματικών στην αρχαιομετρία και την αρχαιολογία, τις ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, καθώς και εφαρμογές επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά. Mε τις ομιλίες τους το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει με εμπειρικό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Με εξαίρεση την κεντρική ομιλία του Heim Gertner σχετικά με τους τρόπους καταγραφής, διασύνδεσης και παρουσίασης δεδομένων στο Yad Vashem, κατά τη δεύτερη ημέρα ομιλητές από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο ΔΥΑΣ ενημέρωσαν το κοινό για ζητήματα που αφορούν τα συστήματα και τις εφαρμογές της ψηφιακής υποδομής (Κ. Δάλλας), την ανάπτυξη λεξιλογίων και οντολογιών (Χ. Μπεκιάρη), ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Λ. Μήτρου), κα. Συμμετείχαν επίσης με παρουσιάσεις οι Ε.Βερναρδάκη, Δ. Γαβρίλης, Κ. Γαρδίκα, Μ. Σπηλιωτοπούλου, Ε. Κουντούρη και Ν. Δασκαλοθανάσης.
Για περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το kick-off και συνεχή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δικτύου ακολουθήστε μας στο twitter και το facebook.
Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών