Manar al-Athar – Πολυμεσικοί πόροι για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής
Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προετoιμάζει ψηφιακή βάση δεδομένων με φωτογραφίες από τοποθεσίες του γεωγραφικού χώρου της βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής. Το όνομα του προγράμματος Manar al-Athar σημαίνει «guide to Archaeology» στα αραβικά. Ο κυρίος στόχος είναι η πρόσβαση του κοινού σε φωτογραφικό υλικό το οποίο μπορεί να χρησημοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο. Η προσοχή των συντακτών επικεντρώνεται στην περίοδο από το 300 π.Χ. μέχρι και σήμερα και τα αποτελεσμάτα μπορεί να είναι χρήσιμα για τους φοιτητές τμημάτων της αρχαιολογίας και της ιστορίας καθώς και για τους καθηγητές και τους επιστήμονες που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αρχαιότητα, άλλα και για την βυζαντινή περίοδο και την ισλαμική τέχνη.
Η πιλοτική του ανάπτυξη αποτελεί τμήμα του προγράμματος Late Antique Egypt and the Holy Land Project του τμήματος των Κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και χρηματοδοτείται από το Leverhulme Trust Research Project grant, the Oxford University Press John Fell Research Fund καθώς και από άλλους οργανισμούς.
Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη στο Ioannou Centre for Classical and Byzantine Studies συνέδριο με τίτλο «Classical Heritage from Tripoli to Damascus». Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εργασίες που βασίστηκαν σε θέματα των οποίων η μελέτη σχετίζεται με την πρόσβαση στο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει το πρόγραμμα π.χ. η μελέτη των ψηφιδωτών ή της αρχιτεκτονικής. Ορισμένες ομιλίες σχετιζόταν με την πρακτική ένδειξη της χρήσης της βάσης δεδομένων και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
Παύλα Γκάντζιος-Ντραπέλοβα, ΕΚΠΑ