Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

clinic- πρακτική άσκηση για χρήστες του Heurist

rawpixel-760103-unsplash-sm

Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει η ελληνική ομάδα χρηστών του Heurist, πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ψηφιακό εργαστήριο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εργαστήριο από το δημιουργό της πλατφόρμας Ian Johnson, επίτιμο συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Sydney. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο blog της ομάδας.
Την επομένη, 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στο Heurist User GroupGR και το ΔΥΑΣ, η Ακαδημία Αθηνών διοργάνωσε στο κτίριο της οδού Αναγνωστοπούλου ένα clinic- πρακτική άσκηση για χρήστες του Heurist.

2018.09.20_Heurist Clinic (9) Το clinic απευθυνόταν σε ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Heurist για να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων για την έρευνά τους και έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη εξοικείωση με την πλατφόρμα. Οι ερευνητές που έλαβαν μέρος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματά τους ένας προς ένα με τον Ian Johnson, να αναζητήσουν λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είτε στη σχεδίαση των βάσεων είτε στην εισαγωγή των δεδομένων.
Οι ένδεκα ερευνητές που έλαβαν μέρος ήσαν υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι και ωριμότεροι ερευνητές με ερευνητικά αντικείμενα από ποικίλα επιστημονικά πεδία – αρχαιολογία, επιγραφική, νομισματολογία, οθωμανική και νεότερη ιστορία.

2018.09.20_Heurist Clinic (1)Με χαρτί και μολύβι, τσάι και καφέ, με συζήτηση τόσο πάνω στο επιστημονικό περιεχόμενο του κάθε ερευνητικού αντικειμένου όσο και πάνω στη δομή της οργάνωσης της πληροφορίας, οι ερευνητές επωφελήθηκαν από την εμπειρία, τη γνώση και την επινοητικότητα του συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Sydney συζητώντας μαζί του επί πολλές ώρες σε ένα άνετο και εγκάρδιο κλίμα.

Και με την ευκαιρία, καθώς χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την δημιουργία της ελληνικής ομάδας χρηστών του Heurist, χρόνια πολλά Heurist User GroupGR!!!

Ελένη Κατσιαδάκη, Ομότιμη Ερευνήτρια, Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Comments are closed.