Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_55 | Roy Rosenzweig Center for History and New Media Revisited

Σε παλαιότερο τεύχος του DH t(r)ip είχαμε αναφερθεί στο RRCHNM. Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια και αξίζει μία νέα επίσκεψη στο Κέντρο για να δούμε τι νέο έχει να προσφέρει στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ειδικότερα στην Ιστορία, αλλά και ποιες από παλαιότερες πρωτοβουλίες αποκτούν νέο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των πρωτοφανών συνθηκών της πανδημίας.

Το 2019 το RRCHNM συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας κατά τη διάρκεια των οποίων έχει αναπτύξει περί τα 100 διαφορετικά έργα: εργαλεία, ερευνητικά projects, εκπαιδευτικές δράσεις και πάνω απ’ όλα εκπαιδευτικό υλικό. Οι δύο ναυαρχίδες του, στις οποίες κυρίως οφείλει τη διεθνή του καταξίωση, παραμένουν βέβαια το Zotero και το Omeka. Σε αυτό το τεύχος θα αναφερθούμε σε κάποια ακόμα εργαλεία που έχουν στο μεταξύ καταξιωθεί στην ερευνητική κοινότητα, καθώς και σε 2 από τα ενδιαφέροντα projects του Κέντρου που μπορούν να έχουν ευρύτερη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα:

Μία από τις πιο παλιές πρωτοβουλίες του που έχουν αντέξει στο χρόνο είναι το Digital Humanities Now. Πρόκειται για ένα μετα-ιστολόγιο που εντοπίζει και προβάλλει υπό την ενότητα Editor’s choice δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο σχετικά με πόρους, μεθόδους, εργαλεία και έργα που αφορούν τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Ξεκίνησε το 2009 και από τότε εξελίσσει και τελειοποιεί τις διαδικασίες συνάθροισης, ανακάλυψης, επιμέλειας και κριτικής ανασκόπησης περιεχομένου, συμβάλλοντας στη συζήτηση σχετικά με την έρευνα και τις πρακτικές των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών. Δείτε για παράδειγμα δύο από τις τελευταίες αναρτήσεις: Editors’ Choice: Epistemic Violence and Resistance through Mapping Kinds και Editors’ Choice: Tudor Networks | Data Visualization | History.


Το Tropy  είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους ερευνητές να συλλέγουν και να οργανώνουν τις ψηφιακές φωτογραφίες που παίρνουν κατά την έρευνά τους, να προσθέτουν πληροφορίες σε αυτές τις φωτογραφίες μεμονωμένα ή ομαδικά, χρησιμοποιώντας προσαρμόσιμα πρότυπα, και να εξάγουν τόσο τις φωτογραφίες όσο και τα μεταδεδομένα σε άλλες πλατφόρμες. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ερευνητών, το Tropy επιτρέπει επίσης την ομαδοποίηση φωτογραφιών σε έγγραφα, την επισημείωση φωτογραφιών, την προσθήκη ετικετών και την αναζήτηση σε πεδία μεταδεδομένων, σημειώσεις και ετικέτες για τη γρήγορη εύρεση πηγών.


To PressForward αποτελεί ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε το 2011, επιτρέπει σε επιστημονικές κοινότητες και οργανισμούς να συλλέγουν, να οργανώνουν και να δημοσιεύουν σε μορφή ιστολογίου επιστημονικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή πλατφόρμα WordPress. Στο πεδίο των ενδιαφερόντων του εμπίπτει σχεδόν οποιοδήποτε περιεχόμενο είναι ανοικτά προσβάσιμο στο διαδίκτυο: παραδοσιακά άρθρα περιοδικών, εφημερίδες, λευκές βίβλοι, αναφορές, επιστημονικά ιστολόγια και ψηφιακά έργα. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα από τα ιστολόγια DHNow, OpenMethods, και The Open Scholarship Initiative.


Από τα εκπαιδευτικά projects του Κέντρου, αξίζει να αναφέρουμε το εμβληματικό World History Commons, μια συνεργασία του RRCHNM και του World History Association, που αποτελεί συλλογή επιμελημένου υψηλής ποιότητας περιεχομένου για τη διδασκαλία της παγκόσμιας ιστορίας. Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης το ευρηματικό Object of History στο οποίο, μέσα από τη διάδραση με τις συλλογές του National Museum of American History του Smithsonian Institution, ο μαθητής διδάσκεται για μεγάλα ζητήματα της αμερικανικής ιστορίας. Το project έχει κτιστεί με τη χρήση του Omeka και διατίθεται με οδηγίες προς οποιονδήποτε εκπαιδευτικό θα ήθελε να παραμετροποιήσει την εφαρμογή προκειμένου να την προσαρμόσει στους δικούς του εκπαιδευτικούς στόχους.


Συγγραφή: Ελένη Κατσιαδάκη | Ομότιμη ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών
Επιμέλεια: Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος

Comments are closed.