Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_73 |  Η νέα πύλη dyas-net.gr Αέρας ανανέωσης!

Η πύλη του δικτύου DARIAH-GR/ΔΥΑΣ ανανεώθηκε! 
Από το 2017 το δίκτυο DARIAH-GR/ΔΥΑΣ αποτελεί, μαζί με το Clarin:el, τη μία από τις δύο συνιστώσες της Εθνικής Υποδομής για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ. Μέσα από τις σελίδες της νέας πύλης προσφέρονται πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα του δικτύου, την εθνική υποδομή Απολλωνίς, εργαλεία και υπηρεσίες που διατίθενται στους ερευνητές, δράσεις που αφορούν την ερευνητική κοινότητα των ανθρωπιστικών σπουδών καθώς και την ψηφιακή βιβλιοθήκη όπου καταχωρίζονται δημόσια κείμενα που παράγονται στο πλαίσιο δράσεων του δικτύου. 

Στο δίκτυο DARIAH-GR/ΔΥΑΣ συμμετέχουν ενεργά οι φορείς: Ακαδημία ΑθηνώνΕρευνητικό Κέντρο «Αθηνά» – Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) – Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ)Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Ιστορίας και ΑρχαιολογίαςΕρευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιρούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) – Εθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΑνωτάτη Σχολή Καλών ΤεχνώνΕργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΕΠΣ) – Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορίας – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Οι φορείς αυτοί λειτουργούν από κοινού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το δίκτυο στο πλαίσιο του νέου ψηφιακού τοπίου που διαμορφώνεται στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα μας.

Η πύλη του δικτύου DARIAH-GR/ΔΥΑΣ προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητές και ευρύτερο κοινό να γνωρίσουν τα «Εργαλεία και τις υπηρεσίες» που έχει αναπτύξει το δίκτυο στο πλαίσιο της πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές και Επιστήμες και Τέχνες για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία». Παρουσιάζονται τα Eργαλεία, οι Θησαυροί, τα Μητρώα και οι Υπηρεσίες που η κοινότητα των ερευνητών μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα, καθώς διατίθενται με ανοιχτή πρόσβαση.

Η ενότητα «Κοινότητα» της πύλης αποτελεί ένα τόπο επικοινωνίας του δικτύου με τους ερευνητές. Οι επισκέπτες του ψηφιακού αυτού τόπου μπορούν να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στις Εκπαιδευτικές Δράσεις και τα Εργαστήρια που οργανώνονται από το δίκτυο για την απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων. Παράλληλα, διενεργούνται δράσεις με σκοπό τη διάχυση πληροφοριών για θέματα που άπτονται των εξελίξεων στο πεδίο των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Ήδη με τους Δυα(ς)λόγους κοινό, ερευνητών και μη, έρχεται σε επαφή και συζητά με ειδικούς επί των θεμάτων εφαρμογής νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ακόμα, οι υποενότητες Εκδηλώσεις και Παρατηρητήριο προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να ενημερώνεται γύρω από ζητήματα ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών, καθώς και γύρω από θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους στην έρευνα, διδασκαλία και δημοσίευση.

Image by macrovector on Freepik

Στην ενότητα «Βιβλιοθήκη» οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν κείμενα
που παράγονται στο πλαίσιο των
έργων του δικτύου DARIAH-GR/ΔΥΑΣ.
ΔημοσιεύσειςΟδηγοί και ΠρότυπαΠαρουσιάσεις είναι μερικές  μόνο από τις κατηγορίες εγγράφων που φιλοξενούνται στην ενότητα. 

Συγγραφή | Επιμέλεια: Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος

Comments are closed.