Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Digital Humanities 2014 – Lausanne

Screen shot 2014-09-22 at 12.27.43 μ.μ.
Κάθε χρόνο το Διεθνές Συνέδριο των Digital Humanities συσπειρώνει την κοινότητα των ερευνητών αλλά και όσων ενδιαφέρονται για τις ψηφιακές τεχνολογίες στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έτσι και φέτος, το διεθνές συνέδριο Digital Humanities φιλοξενήθηκε στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης στις 7-12 Ιουλίου: πάνω από 700 συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα από ομιλίες, εργαστήρια, posters και συζητήσεις . Από τις ψηφιακές εφαρμογές στις αρχειακές, τις λογοτεχνικές και τις ιστορικές σπουδές και τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τις ψηφιακές υποδομές και τα μεταδεδομένα, την αναπαράσταση γνώσης, τη δημιουργία εξειδικευμένου λογισμικού για ερευνητικές ανάγκες, μέχρι ζητήματα διεπιστημονικότητας, μελέτης αναγκών χρηστών και παιδαγωγικής ανανέωσης των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών, τα θέματα που συζητήθηκαν και οι προβληματισμοί που τέθηκαν γύρω από αυτά δείχνουν πως η κοινότητα των Digital Humanities είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη και ανανεούμενη επιστημονική αρένα.

 

acceptance-topic-sortbyacceptance
 http://www.scottbot.net/HIAL/?p=40695
Άλλωστε, μια πολύ απτή απόδειξη της δυναμικής αλλά και ανοικτής κοινότητας ήταν το εντυπωσιακό κόκκινο χαλί της εισόδου στον συνεδριακό χώρο με την οπτικοποίηση του δικτύου των σχέσεων των ομιλητών του συνεδρίου.
859458770Μεταξύ άλλων, αξίζει κανείς να επισημάνει την παράλληλη έκθεση The Book Lab με πειραματικές εφαρμογές γύρω από τη τεχνολογία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή αλλά και τις κεντρικές ομιλίες των Bruno Latour, Ray Siemens , Bethany Nowviskie, Sukanta Chaudhuri, οι οποίοι έδωσαν μια ικανή αίσθηση της ιστορίας αλλά κυρίως της προοπτικής και της φιλοδοξίας του κλάδου των Digital Humanities.
Το επόμενο ραντεβού της κοινότητας των Digital Humanities δόθηκε για του χρόνου στην Αυστραλία.​
Διδώ Δανάη Γεωργούλα, Σιχάνη Άννα-Μαρία, Ερευνητική ομάδα DARIAH-GR Ακαδημίας Αθηνών
(Visited 16 times, 1 visits today)

Comments are closed.