Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Archive

Monthly Archives: Δεκέμβριος 2015

To Europeana Creative αποτελεί ένα project που επιχειρεί να συνδυάσει τον τεράστιο πλούτο από την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, που έχει συγκεντρώσει και εξακολουθεί να συγκεντρώνει η Europeana, με τη δημιουργικότητα 26 συνεργατών από 14 ευρωπαϊκές χώρες και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Οι συνεργάτες αναπτύσσουν ψηφιακές εφαρμογές επικεντρωμένες στο design, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά με τελικό στόχο να βρουν το δρόμο τους στην αγορά. Σκοπός του project είναι να καταδείξει το γεγονός ότι η Europeana μπορεί φιλοξενήσει τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μεταδεδομένων τους παρέχοντας μία πλατφόρμα ανοιχτής πρόσκλησης σε φορείς (γκαλερί, βιβλιοθήκες, μουσεία) που επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που επαναχρησιμοποιούν το πλούσιο ψηφιακό υλικό της Europeana.

Διαβάστε περισσότερα

logo

Εισηγήσεις και πολυμεσικό υλικό (βίντεο) από το Διεθνές Συνέδριο “Η Ανοικτή Πρόσβαση στα Ερευνητικά Δεδομένα ως μοχλός για την Ανοικτή Επιστήμη” που διοργάνωσε, ως τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου RECODE, τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στην Αθήνα (ΕΙΕ, 14-15 Ιανουαρίου 2015) μπορούν να αναζητηθούν εδώ. Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με ειδίκευση στον τομέα της Ανοικτής Πρόσβασης, ήταν η ανάδειξη βασικών θεμάτων για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Για τον σκοπό αυτό, έγινε επίσημη παρουσίαση των Συστάσεων Πολιτικής για την Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου RECODE. Η διοργάνωση του εν λόγω Συνεδρίου από το ΕΚΤ στο πλαίσιο άσκησης του θεσμικού του ρόλου για την ενίσχυση της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης, ανέδειξε τη συμβολή και τον ενεργό του ρόλο στον τομέα αυτό.

Πηγή: http://enewsletter.ekt.gr/issue/283

Μαρία Χατζή, ΑΣΚΤ

books2

Η βιβλιοθήκη των Λεξικών και Θησαυρών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον ιστότοπο zotero.org που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα DARIAH-GR της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί μια ενδελεχή καταγραφή όλων των ελληνικών έντυπων λεξικών για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, απαρχής της εκδοτικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο μέχρι σήμερα. Σκοπός αυτής της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ερευνητή και κάθε ενδιαφερόμενο που αναζητά λεξικογραφικές αναφορές στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχουν καταγραφεί πάνω από 600 λεξικά, θησαυροί, λεξιλόγια, ορολογίες, που έχουν εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα και έχουν ως θέμα τους τα γνωστικά αντικείμενα που εμπίπτουν ευρύτερα στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών: ανθρωπολογία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, θεατρολογία, θεολογία, ιστορία, καλές τέχνες, κοινωνιολογία, κοινωνικές επιστήμες, νομικά, παιδαγωγικά, φιλολογία, φιλοσοφία. (Δεν περιλαμβάνονται ερμηνευτικά λεξικά, γενικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, λεξικά τρέχουσας ορολογίας). Κάθε εγγραφή εμφανίζεται με όλες τις πληροφορίες που διατίθενται από τον κατάλογο της βιβλιοθήκης στην οποία εντοπίστηκε. Επίσης, κάθε εγγραφή συνοδεύεται με ενδεικτικές θεματικές «ετικέτες» (tags).

Διαβάστε περισσότερα

IMG_1976

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Ark4, ενός έργου συνεργασίας μεταξύ 4 Ινστιτούτων στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας: NTNU UB; IDI; Regional State Archives και Deaf Museum, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ (Αθήνα) στις 7 Φεβρουαρίου 2015. Το πρώτο πρωτότυπο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 όταν 12 μαθητές από το σχολείο Steiner στο Τρόντχαϊμ συμμετείχαν σε μία ημερίδα για φυτά σε συνεργασία με τον Βοτανικό κήπο Ringve, Vitenskapmuseet στο Τρόντχαϊμ και Bjørn Sæther. Ομοίως, μια δεύτερη ημερίδα ARK4 πάνω σε βότανα και φυτά πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ και οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές 10 με 17 ετών. Η βιολόγος Γαβριέλλα Παπαστεφάνου έκανε μια εισαγωγική παρουσίαση στα παιδιά ενώ το παιχνίδι παρουσιάστηκε σε οθόνη αφής από τον μηχανικό Η/Υ Γιάννη Λευθεριώτη. Τα παιδιά απάντησαν σε ένα τεστ γνώσης πριν και μετά το παιχνίδι καθώς επίσης και σε μια έρευνα σχετικά με την ποιότητα της εμπειρίας τους στο παιχνίδι. Στο τέλος, τα παιδιά συζήτησαν με δύο συνεργάτες της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, τις Αγιάτη Μπενάρδου και Ελίζα Παπάκη, οι οποίες τους παρακολουθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τα αποτελέσματα αυτής της ποιοτικής έρευνας θα δημοσιευτούν σε έκθεση στο πλαίσιο του έργου.

Διαβάστε περισσότερα

2

Εικόνες καταστροφής από το μουσείο της Μοσούλης έκαναν πρόσφατα το γύρο του κόσμου. Αριστουργήματα ανεκτίμητης αξίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκαν, κάνοντας όσους έβλεπαν τις εικόνες να αισθάνονται ανήμποροι μπροστά στο ανεπανόρθωτο του συμβάντος. Ωστόσο υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να θεραπεύσουμε σε ένα βαθμό αυτήν την καταστροφή. Με τη χρήση αυτοματοποιημένης φωτομετρίας από διαφορετικές φωτογραφίες των αντικειμένων αυτών μπορούμε, εικονικά τουλάχιστον, να τα αποκαταστήσουμε και να τα διατηρήσουμε ώσπου να ανοίξει ξανά το μουσείο. Τα μοντέλα των κινητών αντικειμένων που θα δημιουργηθούν θα μπορούσαν μάλιστα να χρησιμεύσουν για τον εντοπισμό μερών που λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν από το ISIS.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Μαρανδιανός είναι 35 ετών. Αφού αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολλέγιο Λονδίνου (Hellenic College of London), επέστρεψε στην Ελλάδα και σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχοντας παράλληλα και σε αρκετά σεμινάρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική ψυχολογία , την κοινωνιολογία γενικότερα και για την επιρροή που έχει η εξέλιξη της πληροφορικής πάνω στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχοντας παράλληλα μεγάλη αγάπη για ο,τιδήποτε έχει σχέση με hardware και υπολογιστές απο μικρή ηλικία, εργάστηκε ως τεχνικός υπολογιστών κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας καθώς και αργότερα, και ως εκπαιδευτής υπολογιστών και δικτύων στην Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. «Το να συμμετέχω ως ερευνητής στο DARIAH : Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μένα να παντρέψω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, της ψυχολογίας και της πληροφορικής, να εμπλακώ σε πολύ ενδιαφέροντα απο πολιτισμικής και κοινωνιολογικής πλευράς έργα , όπως αυτό της Europeana, και μέσα από το user feedback που καταγράφεται να μελετήσω καλύτερα την ανταπόκριση του κόσμου πάνω στην ψηφιοποίηση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων σχετικού με τον ανθρώπινο πολιτισμό, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν μή προσβάσιμος μέχρι πρόσφατα στο ευρύ κοινό.»

Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσουν οι ήρεμες βόλτες στην φύση, να παρακολουθεί πολιτιστικά δρώμενα ποικίλης θεματολογίας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθώς και η ανάγνωση κόμιξ.

Untitled

Το έργο Europeana Cloud αναζητά ερευνητές με ενδιαφέρον σε καινοτόμους τρόπους εργασίας και έρευνας με υλικό τις ιστορικές εφημερίδες.

Μέσα από το έργο Europeana Newspapers, έχει συγκροτηθεί ένα σώμα από εφημερίδες από ψηφιακές συλλογές από περισσότερες από 20 Ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Αυτό το σώμα περιλαμβάνει πάνω από 10 εκατομμύρια σελίδες από Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR) σε πλήρη κείμενα και εικόνες, και αρχεία μεταδεδομένων που σχετίζονται με αρκετά εκατομμύρια ακόμη θέματα. Πολλά από τα δεδομένα είναι στο δημόσιο τομέα και διαθέσιμα για επανάχρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Untitled

Ελευθερία έκφρασης – η καρδιά της κοινής πολιτιστικής μας ταυτότητας”: Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog της Europeana με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015. Η Europeana, έχοντας ανάμεσα στις συλλογές της ψηφιοποιημένο υλικό από την εφημερίδα, κυρίως φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, σχολιάζει και καταδικάζει την επίθεση ως επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και της πολιτιστικής έκφρασης.

Τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία είναι περήφανα προπύργια έκφρασης αυτής της ελευθερίας η οποία βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατικής κοινωνίας. Οι φορείς αυτοί έχουν ανα τους αιώνες συγκεντρώσει και μοιράσει έργα τα οποία άλλοτε προωθούσαν και άλλοτε περιόριζαν αυτή την ελευθερία. Με αυτές τις ενέργειες, οι επόμενες γενιές της ευρωπαϊκής μας κοινωνίας είχαν την δυνατότητα να μοιράζονται, να μαθαίνουν και να συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν αυτή την κληρονομιά.

Στην εποχή της ψηφιοποίησης είμαστε στην προνομιακή θέση να μοιραζόμαστε ευρέως τη δύναμη αυτής της ελευθερίας, κάνοντας για παράδειγμα τα έργα του Βολταίρου, Τζων Λοκ, Έντμουντ Μπουρκ και Τζον Στιούαρτ Μιλ διαθέσιμα σε όλους. Οι αρχές πάνω στις οποίες η εφημερίδα Charlie Hebdo έχει δημιουργηθεί αποτελούν μέρος αυτής της περήφανης παράδοσης, με έργα ψηφιοποιημένα, αρχειοθετημένα και διατηρημένα από τις βιβλιοθήκες μας. Η επίθεση στην έκφραση αυτής της εφημερίδας γίνεται βαθιά αισθητή και με θλίψη από την κοινότητα μας σε όλη την Ευρώπη. Την καταδικάζουμε. Απαντάμε συνεχίζοντας το ρόλο μας ως φύλακες της ανοικτής πρόσβασης στα έργα που αντιπροσωπεύουν αυτή την ελευθερία, σήμερα και για τις μελλοντικές γενιές.

Μετάφραση και προσαρμογή του κειμένου στα ελληνικά: Ελίζα Παπάκη, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας

Photo : Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Place de la République στο Παρίσι τη νύχτα της επίθεσης.CCBYSA JeSuisGodefroyTroude. Source: Wikimedia commons

Σχολή των Αθηνών

Το μεταγλωττισμένο στην αγγλική γλώσσα επεισόδιο της σειράς Αnimated Philοsophers της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης με θέμα τον Σωκράτη προσέλκυσε το ενδιαφέρον και εκτός ελληνικών συνόρων όπως προκύπτει από το αφιέρωμα αυτό στην ιστοσελίδα Οpenculture. Ο συντάκτης του Josh Jones εμφανίζει τον Έλληνα φιλόσοφο σαν τον πρώτο ροκ σταρ της φιλοσοφίας, ενώ εξετάζει την επίδραση του φιλοσοφικού του λόγου στη χριστιανική διδασκαλία αλλά και της Σωκρατικής μεθόδου στη διανοητική ιστορία της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω σειρά καταπιάστηκε με πληθώρα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων όπως οι Πλάτων, Αριστοτέλης, Δημόκριτος, Επίκουρος, Πυθαγόρας και άλλοι, τα δε επεισόδιά της είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Μαρία Χατζή, ΑΣΚΤ

Γεννήθηκα στις αρχές του ’77 στη Λευκάδα, με το που τελείωσα το σχολείο έμεινα σε ένα άλλο, μεγαλύτερο νησί, την Κρήτη, όπου περάτωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και το πρώτο μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία. Κατόπιν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα και εργάστηκα στο Επιγραφικό Μουσείο, όπου ανακάλυψα και το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο της Eπιγραφικής. Παράλληλα ολοκλήρωσα ακόμη ένα μεταπτυχιακό με θέμα τη συμβολή των νέων τεχνολογιών στην οργάνωση μουσειακών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με την ένταξή μου στην ομάδα του DARIAH-GR έχουν διευρυνθεί τα ενδιαφέροντά μου και στο χώρο των DΗ, κάτι που ενισχύεται με τις δράσεις της ομάδας, αλλά και με το τακτικό «ταξίδι» στον ψηφιακό κόσμο των ανθρωπιστικών επιστημών. Στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να ξεκολλάω από τις οθόνες, μεγάλες και μικρές, και να βγαίνω στον πραγματικό κόσμο, ιδιαίτερα σε μέρη γαστρονομικού ενδιαφέροντος…

12-3-1

Υποδεχθήκαμε την άνοιξη με την πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για το Πακέτο Εργασίας VCC1 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του έργου DARIAH-EU. Στις 5 Μαρτίου λοιπόν μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου DARIAH και της Ελληνικής κοινότητας συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός νέου working group σχετικά με την ανάπτυξη ενός μητρώου που θα συνδυάζει ήδη υπάρχοντα εθνικά μητρώα και θα παρέχει υπηρεσίες ενός «υπέρ» – μητρώου.

Διαβάστε περισσότερα

cropped-amt-header1

To ArtMuseumTeaching.com αποτελεί συνεργατικό διαδικτυακό forum σχεδιασμένο να διασυνδέσει σε μία ψηφιακή κοινότητα εκπαιδευτικούς, ιδέες και πηγές από το χώρο της εκπαίδευσης όπως αυτή παρέχεται στα μουσεία τέχνης. Στην κατηγορία με τίτλο MuseumTech o επισκέπτης του forum έρχεται σε επαφή με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιδέες που αφορούν στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από πολιτιστικούς οργανισμούς (μουσεία, γκαλερί κλπ.).

Ο επισκέπτης βρίσκει λχ. απαντήσεις στο τι είναι οι Ανοικτές Συλλογές “Open collections” και πώς συνδέονται με Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών “Application Programming Interfaces –APIs”. Ενημερώνεται επίσης σχετικά με καλές πρακτικές όπως η χρήση πολυμεσικών οδηγών, “multimedia guides”, από το κοινό που επισκέπτεται τη μόνιμη έκθεση του Clark Art Institute.

Το forum είναι ανοικτό σε σχολιασμό και ενθαρρύνει τους επισκέπτες του να εισφέρουν με κείμενά τους στο διάλογο αυτό που αναπτύσσεται μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου της μουσειακής εκπαίδευσης.

Μαρία Χατζή, ΑΣΚΤ

Zs5glQUD_400x400

Το πεδίο της κοινωνικής ιστορίας της υγείας υποστηρίζεται πλέον από πλούτο ανοικτών ψηφιακών πηγών, προσιτών τόσο για ερευνητική όσο και για διδα-κτική αξιοποίηση. Σημαντικοί ερευνητικοί φορείς, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία και ερευνητικά κέντρα, κάτοχοι συλλογών παρέχουν εξαιρετικά μεγάλο πλού-το από εικόνες και ηχητικά δεδομένα στους ενδιαφερόμενους μέσω του διαδι-κτύου. Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένοι από τους σημαντικότερους σχετικούς πόρους.

Το Wellcome Trust, ο σημαντικότερος χρηματοδότης της έρευνας στην Βρετα-νία, χρηματοδοτεί την Wellcome Collection, οργανισμό που πραγματοποιεί σειρά δραστηριοτήτων και διαθέτει πολλές φυσικές συλλογές μεταξύ των ο-ποίων και την Wellcome Library. Ως φορέας, η βιβλιοθήκη στηρίζει την έρευνα στην παγκόσμια και διαχρονική ιστορία της ιατρικής και της υγείας. H Wellcome Library διαθέτει στο διαδίκτυο μέσω της πύλης Wellcome Images ψηφιοποιημένη συλλογή περισσότερων από 170.000 εικόνων, ιστορικών και σύγχρονων, γύρω από τις θεματικές της κοινωνικής και ιατρικής ιστορίας, της περίθαλψης και των σύγχρονων βιοϊατρικών επιστημών.

 Διαβάστε περισσότερα

Σπούδασα στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) του Παντείου Πανεπιστημίου και συνέχισα τις σπουδές μου στο University of Edinburgh, από όπου έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο στις Ισλαμικές και Μεσανατολικές Σπουδές (MSc in Islamic and Μiddle Εastern Studies). Επέστρεψα στην Ελλάδα και το Πάντειο για να ξεκινήσω τη διδακτορική μου διατριβή. Στο πλαίσιο της έρευνάς μου, και επιτυγχάνοντας να συνδυάσω τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα με την αγάπη μου για τα ταξίδια, έμεινα ένα διάστημα στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Είμαι μέλος της ομάδας DARIAH-GR της Ακαδημίας Αθηνών από τον Νοέμβριο του 2013. Η γνωριμία μου με τον κόσμο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών και η ενασχόλησή μου με υλικό εθνολογικού ενδιαφέροντος διεύρυναν το ερευνητικό μου πεδίο, που πλέον περιλαμβάνει και τη χρήση ψηφιακών μέσων για την αναπαραγωγή πολιτισμικής πληροφορίας.Προσπαθώ να περνώ τον ελεύθερό μου χρόνο εκτός της πόλης.  Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, κάνω βόλτες στις παρυφές της ή «ταξιδεύω» στους κόσμους της μουσικής και του κινηματογράφου.

1

Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 διοργανώθηκε στο Παρίσι, στο Google Cultural Institute, το LoCloud hackathon, στο πλαίσιο του συνεδρίου Europeana Tech 2015. Σκοπός του hackathon ήταν να προσκαλέσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου LoCloud σε συνδυασμό με δεδομένα της Europeana και να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

To hackathon διήρκησε σχεδόν ολόκληρη την μέρα και φιλοξενήθηκε στο εργαστήριο με την εντυπωσιακή οθόνη με τεχνολογία gigapixel η οποία χρησιμοποιείται στα πλαίσια του Google Art Project. Πραγματοποιήθηκαν κάποιες εισαγωγικές παρουσιάσεις, τόσο γενικά για το έργο όσο και για τις προγραμματιστικές διεπαφές (APIs) των υπηρεσιών του LoCloud και του συσσωρευτή MORe, που αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν η υλοποίηση των εφαρμογών από τους συμμετέχοντες η οποία διήρκησε περίπου έξι ώρες. Λόγω περιορισμένου χρόνου, τους ζητήθηκε να επικεντρωθούν στην ιδέα που είχαν και όχι στην πληρότητα της υλοποίησης και να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα πρωτότυπο της ιδέας τους ως απόδειξη ότι η ιδέα τους είναι εφικτή και πραγματοποιήσιμη.

Διαβάστε περισσότερα