Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_18 | Humanities Goes Digital in Greece

of5sIL1shmrwo

Ενόψει της αυριανής (30/5/2014) συνάντησης εργασίας “Humanities Goes Digital in Greece”, το t®ip αυτής της εβδομάδας “βγαίνει στον αέρα” σήμερα Πέμπτη. To workshop, που πραγματοποιείται στην αίθουσα De Chirico της ΑΣΚΤ, τελεί υπό την αιγίδα της European Association of Digital Humanities (EADH). Η EADH εκπροσωπεί και προφέρει δυνατότητες επικοινωνίας σε φορείς και πρόσωπα από όλους τους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών (πολιτισμικές σπουδές, ιστορία, γλωσσολογία, μουσικολογία κλπ) που εφαρμόζουν, αναπτύσσουν και ερευνούν μεθόδους και τεχνολογίες των DH. Yποστηρίζει, επίσης, το σχηματισμό ομάδων εργασίας με κοινό προσανατολισμό την ανάπτυξη του κλάδου των DH στην Ευρώπη.

puqM5d1shmrwo

Το workshop αποτελεί την εισαγωγή μιας σειράς δραστηριοτήτων της ομάδας του DARIAH-GR αφιερωμένων στα Digital Ηumanities. Μέσα από αυτό επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν το σχεδιασμό, τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη χρήση των ψηφιακών πόρων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι κύριες τεχνολογίες, μεθοδολογίες και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα Digital Ηumanities.

Ak1shmrwo

Η Ελένη Κατσιαδάκη, διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικής Ιστορίας της Ακαδημίας Αθηνών και υπεύθυνη για τη δράση DARIAH-GR, θα αναφερθεί στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει σήμερα ο ερευνητής από τις μεθόδους και τις πρακτικές των Digital Humanities. Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ” θα μας ενημερώσει για τις πολλαπλές πτυχές της αναπαραστατικής γνώσης και της ψηφιακής επιμέλειας στο πλαίσιο των DH.

Οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές της συνάντησης εργασίας, προσεγγίζουν τρέχοντα θέματα των DH από θεωρητική και πρακτική, αντίστοιχα, σκοπιά. Η  Julianne Nyhan, λέκτορας DH στο UCL, εξηγεί πώς οι υπολογιστικές τεχνολογίες βοηθούν στην επαναδιατύπωση τωνπροβληματισμών και των ερωτημάτων των ανθρωπιστικών επιστημών. Ο  Matthew Munson, ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Λειψίας, περνά από την θεωρία στην πράξη, παρουσιάζοντας μία μέθοδο η οποία καταδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ λέξεων του κειμένου ενός ή περισσοτέρων corpora και αναφέρεται στις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτής της μεθόδου.

Σας περιμένουμε !

Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών

Comments are closed.