Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_83 | Μπλοκ 15

block15.aueb.gr

Στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, οι εμβυθιστικές τεχνολογίες δεν έχουν εφαρμοσθεί ευρέως σε ιστορικά αμφιλεγόμενες τοποθεσίες. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι η Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα (1941-1944) έχει επηρεάσει το δημόσιο διάλογο και έχει εμπνεύσει καλλιτεχνικές εκθέσεις και παραστάσεις, οι τόποι μνήμης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παραμένουν αόρατοι.

Το Έργο έρευνας και ανάπτυξης «Μπλοκ 15» επικεντρώνεται στο θρυλικό Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στη Δυτική Αθήνα, το μεγαλύτερο και πιο διαβόητο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πολεμική Ελλάδα, ως ένα παράδειγμα ενός σχεδόν παραμελημένου τόπου «δύσκολης» κληρονομιάς και επιχειρεί να καταστήσει το κτίριο και την ιστορία του προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσω της χρήσης εμβυθιστικών τεχνολογιών.

block15.aueb.gr

Το Έργο αφορά στην ιστορική και αρχειακή τεκμηρίωση και ανάδειξη μέσω βυθιστικών τεχνολογιών (3D οπτικοποίησης, ψηφιακής αφήγησης και εικονικής πραγματικότητας) υλικού για το Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, το οποίο κατά τα έτη 1943-1944 λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και μεταγωγής. Αποτελεί την πρώτη παραγωγή βυθιστικών τεχνολογιών επί ευαίσθητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, ενώ είναι από τα πρώτα παγκοσμίως που επιχειρούν μία τέτοια ερμηνεία και ανάδειξη.

block15.aueb.gr

Το Έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024 και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον (Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών) και το Υπουργείο Πολιτισμού. Υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική ευθύνη του Αν. Καθ. Γιώργου Παπαϊωάννου, ειδικού επί τρισδιάστατων γραφικών πραγματικού χρόνου, φωτορεαλιστικών αλγορίθμων απεικόνισης, επεξεργασίας και ανάλυσης γεωμετρίας και εικονικής πραγματικότητας.

Στην Ομάδα Έργου συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η ιστορικός Άννα Μαρία Δρουμπούκη (Ludwig-Maximilians-Universität München), ο σεναριογράφος Γιάννη Ράγκος και ο εικονογράφος Γιώργος Γούσης. Το Έργο συντονίζει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγιάτις Μπενάρδου.

«Προσπαθούμε να παρακάμψουμε τυχόν περιορισμούς του μέσου, συνδυάζοντας τεχνικές λύσεις με πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες σκηνές. Από πλευράς υλοποίησης, επιστρατεύουμε τόσο διαδεδομένες τεχνικές, όπως ο προϋπολογισμός φωτισμού, οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πολλαπλών αναλύσεων και η απομάκρυνση μη ορατών στοιχείων, όσο και πιο «πειραματικές» ιδέες, όπως η εμφύτευση βίντεο αντί τρισδιάστατης πληροφορίας σε ορισμένα σημεία. Το στήσιμο του διαδραστικού σεναρίου γίνεται βήμα-βήμα, μελετώντας ευκαιρίες να μειώσουμε την πολυπλοκότητα της οπτικής πληροφορίας, χωρίς να υποβιβαστούν η υποβλητικότητα και η ατμόσφαιρα της παραγωγής» τονίζει ο Αν. Καθ Γιώργος Παπαϊωάννου.

Το έργο «Μπλοκ 15» έχει τη στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Δήμου Χαϊδαρίου και του Καθ. Hagen Fleischer, επίτιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα για το Έργο «Μπλοκ 15», εδώ: https://block15.aueb.gr/

Συγγραφή: Αγιάτις Μπενάρδου
Επιμέλεια: Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος

Comments are closed.