Παρουσίαση Επετειακού Προγράμματος ΕΙΜ για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821
Στις 24 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) παρουσίασε το επετειακό του πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Το πρόγραμμα του ΕΙΜ εποπτεύεται από επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από τους καθηγητές Νίκο Αλιβιζάτο, Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου και έχει ως κεντρική ιδέα τη φράση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21». Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της Επανάστασης ως μιας πολύμορφης και δυναμικής ιστορικής διαδικασίας, η οποία νοηματοδοτείται κάθε φορά από τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τον αναστοχασμό του παρόντος.
Το επετειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, εκδόσεις και εκθέσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση σε ευρωπαϊκές πορσελάνες» και ο λογοτεχνικός διαγωνισμός διηγήματος «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» (τα κείμενα που ξεχώρισαν θα εκδοθούν σε βιβλίο), ενώ άλλες είναι σε λειτουργία, όπως η έκθεση «Ἔγρεο, φίλα μᾶτερ: Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας». Για το 2019/20 έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil», οι εκθέσεις «Ενδυμα ψυχής» και «Σε γνωρίζω από την όψη», οι οποίες θα εστιάζονται σε παραδοσιακές φορεσιές και πρόσωπα των αγωνιστών αντίστοιχα, εκδόσεις φιλελληνικών κειμένων και φυλλαδίων, όπως και έκδοση με πορτραίτα μορφών της Επανάστασης που φιλοτέχνησε ο βέλγος διπλωμάτης B. Mary είκοσι χρόνια αργότερα.
Το 2020/21 οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη διοργάνωση της κεντρικής επετειακής έκθεσης του ΕΙΜ στην έδρα του Μουσείου, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Η έκθεση θα παρουσιάσει την προετοιμασία, την έκρηξη, την εξέλιξη και το αποτύπωμα της Επανάστασης σε όλο της το φάσμα, και θα επικεντρωθεί στις θεμελιώδεις αλλαγές στις κοινωνικές εμπειρίες και τις ιδεολογικές στάσεις των ανθρώπων. Η έκθεση θα συνδυάζει πλήθος φυσικών τεκμηρίων από τη συλλογή του ΕΙΜ με ψηφιακά εκθέματα. Ενότητες της κεντρικής έκθεσης θα ταξιδέψουν σε δέκα πόλεις της Ελλάδας και, σε συνδυασμό με τεκμήρια από άλλα μουσεία και ιδρύματα, θα συγκροτήσουν αντίστοιχες εκθέσεις που θα αναδείξουν την τοπική διάσταση της επαναστατικής εμπειρίας. Παράλληλα, θα διοργανωθεί πλωτή έκθεση που, με όχημα ένα ιστιοφόρο πλοίο, θα περιηγηθεί το Αιγαίο μεταφέροντας κειμήλια και ψηφιακές εφαρμογές σχετικά με τον ναυτικό αγώνα της Επανάστασης.
Οι εκδηλώσεις του ΕΙΜ θα καταγραφούν, θα τεκμηριωθούν και θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της μελέτης θεματικής εφαρμογής «Ελληνική Επανάσταση» του προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία».
Γιώργος Τζεδόπουλος, Ακαδημία Αθηνών