Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

www.smyrnimuseum.gr

Το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης στοχεύει να ιχνηλατήσει τη σύνθετη ιστορική πορεία από την ίδρυση της πόλης της Σμύρνης στα παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι τη δημιουργία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα μετά από την εκδίωξη των ελληνορθόδοξων και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. 

Αυτή η δυναμική ξενάγηση στον χρόνο, μαζί με τις επιμέρους ιστορίες που τη συνοδεύουν, αρθρώνεται σε μια σειρά από εκθέματα που στηρίζονται σε ψηφιακό και ψηφιοποιημένο υλικό. Επεξηγηματικά κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αρχεία και διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές αξιοποιούνται για να παρουσιάσουν την πολυμορφία της ιστορίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής, και για να αφηγηθούν τη γένεση και την εξέλιξη της Νέας Σμύρνης.

Στον χώρο υποδοχής, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο του μουσείου, «συνδυάζεται η προβολή τεκμηρίων με την εικονική πλοήγηση στον χώρο και την ανάγνωση μικρών κειμένων σχετικά με το Μουσείο και τη δημιουργία του».

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης (Γνωριμία με τη Σμύρνη στο χώρο και στο χρόνο) εξετάζει εποπτικά την περιοχή της μικρασιατικής Σμύρνης και τη διαδρομή της πόλης στον χρόνο.

Τα εκθέματα της δεύτερης ενότητας (Η Σμύρνη και οι Σμυρνιοί) είναι αφιερωμένα στην ανάπτυξη της πόλης-λιμανιού από τον 17ο μέχρι τον πρώιμο 20ό αιώνα, και επικεντρώνονται στα εμπορικά και πολιτισμικά δίκτυα, στην κοινωνική διαστρωμάτωση, στην εθνοτική πολυμορφία και στην ιδιαίτερη δυναμική του ελληνορθόδοξου στοιχείου της οθωμανικής πόλης. Τα τελευταία εκθέματα, βασισμένα μεταξύ άλλων σε αποσπάσματα από ταινίες εποχής, προσωπικές μαρτυρίες και ψηφιακούς χάρτες, ασχολούνται με τα ταραγμένα χρόνια από το κίνημα των Νεοτούρκων μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά και την ίδρυση της Νέας Σμύρνης.

Η τρίτη ενότητα (Η ιστορία και η κληρονομιά της Νέας Σμύρνης) παρουσιάζει την οικιστική, θεσμική, κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική εξέλιξη της Νέας Σμύρνης με έμφαση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και στη μνημονική σύνδεση της πόλης με τη μικρασιατική Σμύρνη.

Η τελευταία ενότητα (Δράσεις δημόσιας ιστορίας), μαζί με επιλεγμένες βιογραφικές παρουσιάσεις ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στη Νέα Σμύρνη, παρέχει τη δυνατότητα της έκθεσης οικογενειακών και προσωπικών ψηφιοποιημένων τεκμηρίων για τη Σμύρνη και τη Νέα Σμύρνη μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ανατροφοδότηση της μνήμης και της δημόσιας ιστορίας.Το μουσείο στεγάζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο στον Δήμο Νέας Σμύρνης (Ελευθερίου Βενιζέλου 87). Ο ιστότοπός του είναι πλούσιος σε πληροφορία σχετικά με τις θεματικές ενότητες, αλλά δεν περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στα εκθέματα. Στο YouTube είναι διαθέσιμο ένα βίντεο με αφήγηση που συμπληρώνεται από πρωτότυπο υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία των εκθεμάτων. Αν στο μέλλον υλοποιηθεί μια ψηφιακή ξενάγηση που θα συμπεριλαμβάνει -έστω εν μέρει- τη διαδραστική περιδιάβαση στις θεματικές ενότητες και τα εκθέματα, θα δοθεί η δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό εκτός της πόλης να έρθει σε γνωριμία με αυτή την ενδιαφέρουσα  προσέγγιση της σμυρναϊκής ιστορίας και ταυτότητας.

Γιώργος Τζεδόπουλος, Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών

Comments are closed.