Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

Archive

Monthly Archives: Οκτώβριος 2019

Η Μαρία Ηλβανίδου είναι συνεργάτης της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» από τον Γενάρη του 2018. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε και τις προπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Το πέρασμά της από το Πανεπιστήμιο της Πίζας το 2000-2001, ως υπότροφος Erasmus, της γέννησε το ενδιαφέρον για την αρχαία τοπογραφία και τη χρήση της τεχνολογίας στην αρχαιολογική πρακτική. Έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές της (2002-2005) στο διατμηματικό ΠΜΣ των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Προηγμένες μέθοδοι και συστήματα πληροφοριών στην Αρχαιολογία», στη θεματική περιοχή, δηλαδή, που σήμερα ονομάζουμε Ψηφιακή Αρχαιολογία. Ο υβριδικός αυτός τόπος στη διατομή θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών είναι η περιοχή στην οποία έχει δραστηριοποιηθεί η Μαρία έκτοτε, σε οργανισμούς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Όταν δεν ασχολείται με τις ψηφιακές ερευνητικές υποδομές, την ψηφιακή χαρτογραφία, τα πρότυπα τεκμηρίωσης ή τον εννοιολογικό σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, της αρέσει να περνάει τον χρόνο της με φίλους, να διαβάζει κινεζική επιστημονική φαντασία, να βλέπει σειρές με συναρπαστικά δυσλειτουργικούς χαρακτήρες ή να διαλογίζεται πάνω στον κεραμικό τροχό. Το αγαπημένο της ποτό είναι το καμπάρι-σόδα.

Στις 10 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εκδήλωση παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος «Αναπαραστάσεις της παράκτιας ζώνης της Κύπρου μέσα από τομές ιστορικών χαρτών και άλλες απεικονίσεις», που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Χρίστο Χαλκιά, και με τη χρηματοδότηση και συνεργασία του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου.

Διαβάστε περισσότερα

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) επιστημονική διημερίδα με τίτλο Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το οπτικοακουστικό αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», το οποίο συγκροτήθηκε από το Freie Universität του Βερολίνου και το ΕΚΠΑ, και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη διεύθυνση http://www.occupation-memories.org.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Οθωμανικές σπουδές αποτελούν, αναμφισβήτητα, ένα σχετικά νέο διδακτικό και ερευνητικό επιστημονικό πεδίο στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και περισσότεροι ερευνητές στη χώρα μας ασχολούνται με ζητήματα οθωμανικής ιστορίας και πολιτισμού εμπλουτίζοντας με τις ενδιαφέρουσες μελέτες τους τις γνώσεις μας για την περίοδο αυτή. Στον ανερχόμενο κλάδο των Οθωμανικών-Τουρκικών σπουδών σημαντικό ρόλο παίζει πλέον η χρήση ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών. Τα ψηφιακά εργαλεία και οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στην ερευνητική κοινότητα προέρχονται κατά κύριο λόγο από πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα