Χώρος διαλόγου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές

DH t(r)ip της Παρασκευής_20 | Διαβάζοντας (για) τα DH

tumblr_inline_n73ta7P24r1shmrwo

Αν ένας από τους πιο προφανείς τρόπους για να συσταθεί ένα επιστημονικό πεδίο είναι να συντάξει ένα ικανό σώμα βιβλιογραφίας γύρω απο την ίδια του την ταυτότητα, αξίζει να δούμε πώς αυτό επιχειρήθηκε στην περίπτωση των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ποια είναι τα top 5 βιβλία τα οποία κάποιος που θέλει να γνωρίσει τον κλάδο πρέπει να (έχει) διαβάσει;

tumblr_inline_n73tbtInFd1shmrwo

Tο βιβλίο που παρουσιάζει και ταυτόχρονα καθιερώνει τον κλάδο είναι τοA Companion to Digital Humanities (2004) σε επιμέλεια των Susan SchreibmanRay SiemensJohn Unsworth. Για πρώτη φορά μια ομάδα θεωρητικών, ειδικών επιστημόνων αλλά και εξειδικευμένων επαγγελματιών μελετούν τα digital humanities ως ένα αυθύπαρκτο αντικείμενο. Εισάγουν τους αναγνώστες στην ιστορία του κλάδου, στις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές, και συστήνουν συγκεκριμένες εφαρμογές -εγείροντας ταυτόχρονα προβληματισμούς για τη σχέση των DH με τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει.

tumblr_inline_n73tejNkOM1shmrwo

Το Digital_Humanities των Peter Lunenfeld, Anne BurdickJohanna Drucker, Todd Presner και Jeffrey Schnapp (2012) είναι ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο, προσανατολισμένο στο θεσμικό κομμάτι της διδασκαλίας των DH. Σε αυτό παρουσιάζονται νέες μεθοδολογίες και τεχνικές που αναδεικνύουν τη συμβολή των DH στην εξέλιξη της έρευνας και της διδασκαλίας. Με ανάλογο τρόπο, ο συλλογικός τόμος Defining Digital Humanities. A Reader (2013) των Melissa Terras, Julianne Nyhan και Edward Vanhoutte, αποτελεί μια παρέμβαση στο διάλογο για το μέλλον των DH που αναδεικνύει τους προβληματισμούς, τους στόχους και τις προοπτικές του κλάδου.

_n73tdjWU171shmrwo

Το Understanding Digital Humanities (2012) σε επιμέλεια D. Berry συγκεντρώνει άρθρα σπουδαίων κριτικών κι επιστημόνων που συζητούν τα νέα ερευνητικά ζητήματα που θέτει η χρήση των υπολογιστικών μεθόδων στις ανθρωπιστικές επιστήμες, προσφέροντας μια παλέττα καίριων κριτικών παρεμβάσεων στον χώρο των DH. Σε αντίστοιχο ύφος, και με ανάλογη αναστοχαστική οπτική, ο συλλογικός τόμος Debates in the Digital Humanities (2012) αντανακλά την (αυτο)κριτική διάθεση μιας ομάδας κορυφαίων εκπροσώπων του κλάδου, που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τις προοπτικές των DH. Μέσα από τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και σχολιασμού από τους χρήστες, τα κείμενα του βιβλίου κυριολεκτικά μετατρέπονται σε ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου.

tumblr_inline_n73tbbHM1n1shmrwo

 Reblog

Είστε έτοιμοι για DH αναγνώσεις ;
Η ομάδα DARIAH-ATTIKH της Ακαδημίας Αθηνών

Comments are closed.